Followers

Saturday 19 November 2011

My 1st Pavlova

Hasil dari dok melayan mate tgk pabloba-pabloba kengkawan..
dan sehinggalah dapat merasa versi Yanie n versi Ann..
akhirnya daku terbuka hati , jantung  dan peparu nak mencuba versi sendiri..
kebetulan balik kampung.. segala peralatan lengkap tersedia..
apelagasssss.. haruslah mencuba skill yg ada..


Tengahari sabtu aku ajak mama and adik pergi ke tesco mencari bahan-bahan..
segala esen vanilla, telur, tepung jagung dan buah-buahan segar telah aku borong..
senarai bahan-bahan sume aku copypaste from blog si Na..
eksaited giler oh nak tunjuk skill membakor yg mmg agak none hado..
semalam, lepas je balik dari umah mak ngah dalam jam 10 mlm..
aku pun dgn penuh semangat.. mengeluarkan segala oven dan mixer from de kotaks..
nasib baik mama sporting.. semuanya die bagi aku pinjam guna..
dan pada jam 11 mlm.. aku pun mulalah membakor setelah segala adunan siap tersedia..
now sile layan gambor aje lah korang yer..


pav aku mase mule2 masuk oven..nampak gebussshhh kan..??
setelah mula menguning dan crack sane sini..
tara.. lihatlah rekahan itu...

bahan-bahan sebelum buh topping... aku guna buah kiwi, strawberry n anggur itam jer.. sep bajet..

taraaaaaa!!.. yg dah siap di buh topping.. i loikeeeee...
 setelah siap buh topping and tabur segala bagai hiasan.. 
aku pun sumbat dalam peti es..mase tu jam dah kul 2.30pg..
gilerrr ahh.. aku tak penah serajin nie nak membakor smpi ke pagi..
lepas tue terus masuk tdo.. dan hanya menuggu pagi je nak santap pabloba ..

bangun je pagi2.. setel mandi sume.. terus terjah esbok..
jenguk2 pabloba hasil air tangan aku tgh2 malam td tu..
mule2 risau jugak takut indah khabar dari rupa..
tp ternyata.. sedappppppp wo.. smpi rase cam tak cukup aje..
dan hasil dr pengalaman makan pavlova yg agak manis sblm nie
aku dari awal dah kurangkan sukatan gula..
jadi rase pabloba aku notlah so sweet.. sedang2 elok rasa di tekak aje..


setelah dihiris seslice..

nampak tak layer pabloba tu.. tp nipis ajelah,.. tak puas makan..

pic w/out flash.. layer pabloba tu nampak lebih jelas.. kan..??
Dan dari hasil kejayaan buat pabloba dgn tangan sdiri semalam..
aku berhasrat utk wat lagi lepas nie..*tp oven lak dah terbakor..harus beli baru nih !!
and aku dah try ngendeng asben mintak belikan mixer..n die kate.. OK!..
so haruslah lepas nie aku leyh makan pabloba puas-puas versi aku plak..Yay!!!

My Resepi

Bahan-bahan ( 1 biji pavlova (6 org makan) )
8 biji putih telur
300g gula kastor
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil cuka makan

*******untuk topping*******

250g whipping cream
30g gula icing
1/2 sudu kecil esen vanila
Buah-buahan seperti strawberry,passionfruit,kiwi,blueberry,pineapple dan sebagainya.

Cara-cara
-Pastikan mangkuk anda bersih yer.Putar putih telur sampai keluar 'soft peak',tambah gula kastor sedikit demi sedikit dan putar sehingga keluar 'stiff peaks'.pastikan gula betul2 hancur.masukkan esen vanila, cuka dan tepung jagung.kacau semuanya.

-Lukiskan bulatan besar pada baking paper dan sudukan adunan ke dalamnya.Panaskan oven 180 degree celcius dan tukarkan ke 120 degree celcius sebaik sahaja ia dimasukkan ke dlm oven.bakar selama 1 jam dan sejukkan 30 minit.

-Untuk topping,putar whipping cream sehingga muncul soft peaks.Maniskannya dgn gula dan esen vanila.

-sudukan whipping cream keatas pavlova sehingga menutupi atasannya.Hias dengan buah-buahan.

No comments: